1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Частично бедствено положение обяви днес община Девня

Частично бедствено положение обяви днес община Девня

Пряк риск за хората – няма

Частично бедствено положение обяви днес, 28 февруари община Девня. То се отнася само за територията на фалиралия завод Полимери, където все още се съхраняват опасни химикали. Пряк риск за хората – няма, но има опасност от екокатастрофа в района заради компрометиране на съдовете, в които се съхраняват опасните вещества. 

Повече от 20 години опасният химикал - трихлоретан е на територията на Полимери. С времето обаче съдовете, в които е съхраняван са се компрометирали.

Частичното бедствено положение влезе в сила от 16 ч. днес и ще продължи 7 дни. Ако се наложи ще бъде удължавано. Разходите ще поеме Община Девня, а после ще си търси  парите от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС. На този етап пряка опасност за хората – няма. Но рисковете за околната среда остават. Затова днес експерти направиха оглед на площадката, където са цистерните с тежките фракции.

Затова най-напред ще бъде обезопасена самата площадка, после ще бъде замерена дебелината на резервоарите с трихлоретан, за да се прецени дали да бъде преместен в съседната цистерна или трябва незабавно да се извози и утилизира.

В последните години на няколко пъти имаше малки течове от въпросните цистерни. За  щастие те бяха бързо овладявани и нямаше последствия за хората и природата в района.


Автор: Мария Кордон

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.