1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Чехия не се отказва от ядрената енергия въпреки инцидента във Фукушима

Чехия не се отказва от ядрената енергия въпреки инцидента във Фукушима

Страната в момента е вторият износител на енергия в Европа след Франция

Делът на ядрената енергетика в Чехия ще надхвърли 50%, докато в момента около една-трета от произведената енергия в страната е атомна. Развитието на ядрената енергетика и разширяването на централата "Темелин" остават приоритетни за чешкото правителство, въпреки кризата в японската централа "Фукушима".

Коя компания ще построи новите мощности в атомната централа „Темелин” ще стане ясно през пролетта на 2013 г., а проектът трябва да бъде завършен през 2025 г.

Конкуренти са американската „Уестингхаус”, френската „Арева” и чешко-руският консорциум „Шкода , Атомстройекспорт и Хидропрес”. 43% от чехите имат негативно отношение към ядрената енергетика, 47% са неутрални и 10% подкрепят този източник на енергия, сочат проучванията. Ядрената енергетика е отговорът на нарастващото потребление на ток, категорични са правителството и енергийните експерти.

Производството на повече ток е наложително заради дефицита в региона, планираното спиране на атомните централи в съседна Германия и проблемите с преноса на енергия от северните страни.

Чехия в момента е вторият износител на енергия в Европа след Франция. Същевременно Прага планира намаляване на дела на енергията, добивана от въглища. Стремежът е да не се увеличава драматично и зависимостта на страната от вносния природен газ.

Възобновяемите енергийни източници в региона се определят като скъпи. Въпреки това делът им в чешката енергетика е над 10 %. Тенденцията е да се използват все повече екологични транспортни средства и електромобили.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.