1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Червеногуша гъска с поставен пръстен свърза природозащитници от България и Унгария

Червеногуша гъска с поставен пръстен свърза природозащитници от България и Унгария

Тази зима за първи път се наблюдава струпване на 2000 червеногуши гъски в Национален парк Хортобаги

Световно застрашена от изчезване червеногуша гъска с поставен от Българското дружество за защита на птиците пръстен е наблюдавана от природозащитници близо до Национален парк „Хортобаги“ в Унгария сред ято от други червеногуши и големи белочели гъски. Птицата е имала жълт пластмасов пръстен с инициали „ZZ“, от което стана ясно, че това е червеногуша гъска, опръстенена през февруари 2013 г. в България в рамките на LIFE+ проект „Сигурно убежище за червеногушата гъска“.

Тази зима за първи път се наблюдава струпване на 2000 червеногуши гъски в Национален парк Хортобаги, като се има предвид, че традиционните зимовища на вида са в Румъния и България (Добруджа). Досега броят на червеногушите гъски в Унгария е достигал най-много до няколкостотин.

Наблюдаваната чевреногуша гъска е мъжки възрастен индивид, опръстенен в близост до Защитена зона „Шабленски езерен комплекс“ в България, с цел да се научи повече за миграцията и местообитанията на този световно застрашен вид. В момента червеногушата гъска е най-застрашената от всички видове гъски, със статус „Застрашена“ в Червения списък на световно застрашените от изчезване видове на IUCN. LIFE+ проектът „Сигурно убежище за червеногушите гъски“ обединява усилията на природозащитници, местни ловци и фермери в търсенето на решение на проблемите и заплахите, пред които е изправен вида в неговите ключови зимовища. Проектът е подкрепен и от партньорите от Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и Тръста за дивите птици и влажните зони (WWT).

Червеногушата гъска е наблюдавана да се храни в местност, възстановена в рамките на LIFE+ проект „Възстановяване на хабитата на езерото Содик в Хортобаги“. Тази област приютява големи ята от зимуващи гъски, а в този случай и червеногуша гъска, опръстенена от LIFE+ проект в България. Добрата мрежа от контакти с експерти по видовете гъски в Европа и Азия спомогна да се установи бърз контакт между членовете на екипите на двата проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.