1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Числеността на птиците намалява

Числеността на птиците намалява

Снимка:

Много видове вече достигат прага на изчезването

Числеността на птиците по целия свят намалява в бързи темпове, което е показател и за бързото влошаване на състоянието на околната среда. Това се отразява на целия живот на Земята – включително и на хората. Птиците също така ни казват и че цената – в икономически аспект, за спасяването на планетата е сравнително ниска – инвестиция, жизненонеобходима за нашето бъдеще.

Това са някои от посланията в новия доклад: „Състоянието на птиците по света – индикатори за промените в нашия свят” на най-голямата партньорска мрежа от неправителствени организации – Бърдлайф Интернешънъл на световния конгрес в Отава, Канада, където лансират доклада и представят своята визия за свят, богат на биоразнообразие, в който хората и природата живеят в хармония.

Състоянието на птиците по света продължава да се влошава, като много видове вече достигат прага на изчезването, а числеността на други рязко спада. Птиците са изправени пред много видове заплахи, но сред основните причини са унищожаването на местообитанията, породено от дейности на селското стопанство, както и преките последици от инвазивните видове. Птиците ни предоставят обектив, през който можем да видим цялата природа.

„Птиците представляват много точен и лесен за разчитане барометър, който ни позволява ясно да видим натиска на съвременния ни начин на живот върху световното биоразнообразие”, каза Леон Бенун, директор в Бърдлайф за наука, информация и политика.

Партньорската организация е идентифицирала най-важните за природата места. Те се наричат Орнитологично важни места и местообитания (ОВМ). Над 12 хиляди вече са документирани, заедно с последните големи постижения в идентифицирането на ОВМ в морската среда.

ОВМ представляват най-голямата систематично определена глобална мрежа от важните за биологичното разнообразие места, но само 28% от тях влизат напълно в обхвата на съществуващите защитени територии. Ефективната защита и управление на всички ОВМ ще струва 57.800 милиарда щатски долара годишно. В комбинация с разходите за действия за подобряване на състоянието на застрашени видове в дивата природа стават $ 80 милиарда годишно.

„Общата сума може да изглежда голяма, но всъщност не е такава по отношение на държавните бюджети, като тя трябва да се разглежда не като разход, а като инвестиция – опазването на природата има и икономически смисъл, защото ползите и услугите, които хората получават в замяна са от порядъка на смекчаване на измененията в климата до опрашването на култури”, каза д-р Стюарт Бучард, ръководител на сектор Наука в Бърдлайф.

„По принцип, биологичното разнообразие е в основата на нашите планетарни животоподдържащи системи - за да могат те да оцелеят и да се развиват, ние трябва да се грижи за него."

Положителното послание от доклада е, че опазването на природата дава резултати. Когато заплахите се преодоляват чрез фокусирани интервенции, природозащитата може да бъде успешна. Някои видове са били връщани по един удивителен начин от ръба на изчезването и деградирали местообитания са били възстановявани отново.

„Ефективното опазване на природата е достъпно и работи. Време е вече да се случи. Резултатът ще бъде един свят, който във всяко едно отнощение ще бъде по-богат и по-здрав, като остава все така разнообразен и красив”, заключи д-р Бенун.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.