1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Чистата околна среда ще спаси милиони животи

Чистата околна среда ще спаси милиони животи

Според доклад на СЗО по-чистата околна среда би спасила 13 милиона човешки живота годишно

Намаляването на екологичните рискове по света би могло да спасява 13 милиона души всяка година. Това показва първият анализ на въздействието на факторите на околната среда върху човешкото здраве, направен по държави от Световната здравна организация (СЗО).
СЗО анализира данни за здравето на населението от 192 държави и рисковете, които крият замърсяването на въздуха и водите, селскостопанските практики, промените в екосистемите, ултравиолетовата радиация, шумовото замърсяване, климатичните промени и замърсяването на работното място, предаде about.com.

Най-лошата и най-добрата среда за живот

Някои от най-силно засегнатите страни са Ангола, Буркина Фасо, Мали и Афганистан. В по-добро положение са Исландия и Израел, следвани от Италия, Германия, Испания, Франция, Великобритания и САЩ.
В 23 държави по света, над 10% от смъртните случаи се дължат на два основни екологични рискови фактора – замърсена вода, включително лоши хигиенни и санитарни условия, и замърсяването в затворени помещения, поради използването на твърди горива за отопление.
По цял свят основните жертви са децата под 5 годишна възраст – 74% от смъртните случаи, дължащи се на проблеми с дихателната система. В някои държави, повече от една трета от заболяванията могат да бъдат предотвратени, ако се подобри състоянието на околната среда.
Най-много страдат държавите, в които преобладава население с ниски доходи. Но дори в държави с по-добро състояние на околната среда, почти една шеста от заболяванията могат да бъдат избегнати. Предприемането на ефективни мерки може значително да намали сърдечно-съдовите и белодробните проблеми. Данните показват, че 398 000 смъртни случая в САЩ всяка година могат да бъдат избегнати, ако се намали екологичният риск. По-здравословната околна среда може да спаси 1,8 млн. души всяка година в 53 държави в Европа.

Предприемането на мерки на общинско или национално ниво могат да включват осигуряването на чиста вода за домакинствата, намаляване замърсяването на въздуха, въвеждането на подходяща енергийна политика. Обществеността трябва да се информира за опасността от замърсяването на въздуха у дома – от отопление с твърди горива например. Както и за предимствата да се използват електричество или газ, по-добра вентилация. Хората трябва да разберат, че всички тези, предприети от тях действия, могат да намалят значително риска от респираторни проблеми и дори смърт, особено за децата./ecomedia.bg

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.