1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Чуждестранните ловци, дошли в Бургаско на лов, са се пренасочили към Русе и Търговище

Чуждестранните ловци, дошли в Бургаско на лов, са се пренасочили към Русе и Търговище

Те са отишли на север, където по поречието на Дунав ловуват водоплаващи, за да използват престоя си в страната ни

Чуждестранните ловци, дошли в Бургаско на лов, са се пренасочили към Русе и Търговище. Това  каза Невен Каравасилев, председател на ловно-рибарско дружество „Лебед” в Бургас, информира Агенция "Фокус".

Поради забраната за всякакъв лов в областта заради шапа, чужденците са отишли на север, където по поречието на Дунав ловуват водоплаващи, за да използват престоя си в страната ни. „Ние сме съпричастни към взетите мерки, ако така бъде ограничено разпространението на заразата, за жалост обаче част от тях се изпълняват, а други не. Моето мнение, е че ловът на водоплаващи няма никакво отношение към болестта шап”, каза още Каравасилев. По думите му забраната за лов не се отразява сериозно на ловно-рибарските дружества, тъй като те не са търговски дружества.

„По-скоро огромни загуби търпят дивечовъдните стопанства, държавните ловни стопанства в Граматиково и държавно ловно стопанство Ропотамо. Ловът на прасета в заградените площи е разрешен до края на февруари. Има заявки, направени от български и чуждестранни ловци, и там държавата ще търпи по-големи загуби, отколкото ловно-рибарските дружества”, коментира Каравасилев.

Според него ловците, членове на дружеството, са лишени от възможността да упражняват ловния спорт и то в един период от годината, в който върви ловът на водоплаващи, в частност гъски, които са в огромни количества в Бургаския регион.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.