1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Да не се спира процесът по изграждане на ветроенергийни паркове

Да не се спира процесът по изграждане на ветроенергийни паркове

Община Балчик е една от малкото, в които има карта, посочваща къде точно могат да се поставят тези съоръжения

С решение на Общинския съвет на община Балчик поставянето на ВЕИ е разрешено само в определени зони. Условието е общината да не губи от този бизнес, тъй като при монтажа и изграждането на вятърни паркове се унищожава огромна част от общинската инфраструктура. Средствата, които общината получава от реализираните проекти, не могат да възстановят загубите, нанесени от тежките камиони и товари при строежа на съоръженията, заяви кметът Николай Ангелов.

Община Балчик трябва да получава такси за издаване на строителни разрешения и за разглеждане на инвестиционни проекти в размер на 30 хил. лева за един ветрогенератор. На практика обаче инвеститорите изчакват промените в закона и в момента не се издават разрешения за строеж. През настоящата година община Балчик няма нито едно издадено строително разрешение, а в същото време са издигнати 16 ветрогенератора със стари строителни разрешения, издадени преди промяната на Наредбата за местни данъци и такси.

Моето лично настояване пред народните представители от Добричка област, които могат да внесат предложения за промяна на Закона за опазване на земята, е да не се спира процесът по изграждане на ветроенергийни паркове, заяви кметът Николай Ангелов. В същото време обаче общината трябва да получава част от приходите, т.е. част от данъците, които инвеститорите плащат на държавата. На територията на общината има изградени 16 ветрогенератора, докато в същото време има одобрени подробни устройствени планове за вдигане на още 400. Ние сме една от малкото общини, в които има изградена карта къде точно могат да се поставят тези съоръжения, уточни още Николай Ангелов.

Вижте видео анонса ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.