1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дървесната биомаса може да стане най-новата борсово търгувана стока

Дървесната биомаса може да стане най-новата борсово търгувана стока

Ограничените доставки на дървен материал вече пораждат конкуренция между ползвателите на биомаса и производителите на хартия

Един от най-старите енергоизточници на планетата – дървесната биомаса, може да стане най-новата борсово търгувана стока, ако успее да надскочи екологичните притеснения и съществуващите ограниченията в доставките, се казва в анализ на Ройтерс, пише dnevnik.bg.

Ограничените доставки на дървен материал вече пораждат конкуренция между ползвателите на биомаса и производителите на хартия. Според експерти ситуацията поразително напомня напрежението между хранителната индустрия и компаниите за производство на биогорива от култури, които могат да се използват за храна.

На теория изгарянето на дървен материал и отпадъци от растениевъдството произвежда по-малко емисии от изкопаемите горива, защото просто връща обратно във въздуха акумулирания през живота на растението въглерод. Този баланс обаче се нарушава, ако същото количество не бъде засято отново или ако се секат естествени гори.

В същото време енергийните компании горят биомаса във все по-големи количества и искат сигурност в ценообразуването, така че да могат да прогнозират бъдещите си и приходи. А политиците в ЕС вече обмислят ограничаване на субсидиите за дървесна биомаса, поради рискове от обезлесяване.

Мащабите на апетитите за дървен материал могат да се илюстрират с примера на най-голямата централа на въглища във Великобритания "Дракс", която през миналата година е изгорила почти 1 милион тона биомаса или над два пъти повече от предходните години. Въглищата, които централата е изгорила през 2010 г. са 10 пъти повече от това количество. Според експерти калоричността на дървесните пелети е 70% от тази на въглищата.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.