1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавата иска обратно от местната власт 130 млн. лв., раздадени по ОП "Околна среда"

Държавата иска обратно от местната власт 130 млн. лв., раздадени по ОП "Околна среда"

Снимка:

Някои от финансовите глоби ще отпаднат, ако санкционираните обществени поръчки вече са минали през обжалване

Някои от финансовите глоби, наложени от програма "Околна среда" (ОПОС) на общините миналата седмица, ще отпаднат, ако санкционираните обществени поръчки вече са минали през обжалване - през КЗК и евентуално през ВАС. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова след спешна и доста емоционална среща с общините, пише "Капитал дейли". Срещата се наложи, след като стана ясно, че държавата иска обратно от местната власт 130 млн. лв., раздадени по ОП "Околна среда", за да убеди Европейската комисия да пусне отново спрените плащания по програмата. "След като поръчките са минали през всички степени на проверка, могат да претендират за отмяна на корекцията", заяви Михайлова.

Кметове поясниха, че от тях е искано да изпратят документи в следващите дни, които да удостоверят дали е имало обжалване на поръчките пред КЗК и ВАС. Не стана ясно защо, след като тази информация е публично достъпна и ОПОС би трябвало да разполага с нея. Това обаче може да доведе до правен абсурд - общините, чиито поръчки са били обжалвани, да имат право да махнат корекцията си, докато тези, които не са минали през съда (т.е. никой не се е усъмнил в тяхната изрядност), да се налага да плащат. 

Друг абсурд са самите писма, пратени от министерството миналата седмица, които явно са толкова неясни, че сега МОСВ ще праща наново писма, този път с подробна обосновка и с искане за мнение от самите общини - нещо, което не беше предвидено в миналите писма. Присъстващата на пресконференцията Таня Христова, кмет на Габрово, ги нарече "най-некомпетентните становища, които съм получавала". Михайлова не даде отговор защо първите писма са били в този вид, като обясни единствено че "това е направено, за да се следва процедурата, според която извършваме проверка, уведомяваме бенефициентите и предоставяме цялата информация на "Одит на средствата от ЕС", която обобщава в доклад и го дава на ЕК." С две думи, ОПОС се е опитал да спести време, за да се вмъкне в графика, така че комисията да има време да отговори преди 27 май.

Това, което стана ясно след срещата, е, че плащанията от бюджета към "Околна среда" са спрели още в края на февруари. "Дотогава се плащаше всичко, оттогава насам няма плащания", потвърди министър Михайлова. Тъй като програмата "виси" към бюджета с над 1.5 млрд. лв., ако плащанията не тръгнат през юни отново, заплашени ще бъдат не само водните проекти, общините и изпълнителите, но и самият държавен бюджет.

Спасени или удавени

Опцията за спасяване на програмата е еврокомисията да пусне плащанията, а държавата и общините да мислят "финансов механизъм", който да подкрепи онези, които ще получат санкции. Искра Михайлова поиска на следващата среща да присъства финансовият министър, а от сдружението на общините настояха директно за среща с премиера. Въпреки това изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова отсече, че няма да се случи "идеалният вариант, в който държавата ще плати и обектите ще приключат". Според нея виновните общини ще си поемат задълженията. Не бива да се забравя обаче, че това се случва в строителния сезон и ако обектите спрат, това ще остави общините само с един сезон за довършване - догодина, припомни Чавдарова.

Кметове посочиха, че от тях е поискано да не спират изпълнението на проекти въпреки неясната ситуация. Кметът на Мездра Иван Аспарухов, който има близо 2 млн. лв. корекция, обясни, че е взел допълнително финансиране от фонд ФЛАГ, с което да продължи проекта. Тези, които не са си поискали кредитна линия преди обаче, сега ще имат трудности да го направят, предвиди той. "Юрнахме се да спасяваме програмата. Когато нямаш регламенти, стигаш дотам", обобщи Аспарухов.

Таня Христова пък заяви пред журналистите, че ако се случи налагането на 12 млн. лв. корекция по водния цикъл на града, "Габрово приключва с инвестиции и проекти с европейско финансиране".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.