1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Делото за мръсния въздух на Пловдив е насрочено за 31 май

Делото за мръсния въздух на Пловдив е насрочено за 31 май

Колективният иск срещу пловдивската управа и екоинспекцията се базира на доклада на Италианския статистически институт от 2010-а

Делото за мръсния въздух на Пловдив е насрочено за 31 май от 14 часа в Окръжния съд. Очаква се на заседанието магистратите да се произнесат по доказателствените искания на ищците - Асоциация за европейска интеграция и права на човека и Бизнесекспертен съвет, и на ответниците общината и РИОСВ, предаде БНР.

„Готвим изненада, но няма да я издаваме предварително. Не изключваме да има такава и от другата страна", коментира адвокат Снежана Стефанова от асоциацията.

Тя припомни, че колективният иск срещу пловдивската управа и екоинспекцията се базира на доклада на Италианския статистически институт от 2010-а, където Пловдив е посочен за най-запрашения град в България и в Европа. От своя страна пък експертите от Ботуша са ползвали данни на Европейската агенция по околна среда, която е разполагала с показанията от нашите измервателни станции. "Така че твърденията на ответниците за непредставителност на чуждите доклади са безпочвени", добави адвокат Стефанова.

Към колективния иск са се присъединили и над 100 пловдивчани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.