1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Депутатите приеха безсрочна забрана на проучването и добива на шистов газ у нас

Депутатите приеха безсрочна забрана на проучването и добива на шистов газ у нас

Решението влиза в сила от датата на публикуването му в Държавен вестник

Депутатите приеха Решение за забрана на прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на шистов газ и нефт на територията на Република България, предаде агенция „Фокус”.

Забраната е безсрочна. Гласуваха 175 народни представители, „за” - 166, „против” - 6, „въздържали се” – 3. Приемането на решението беше аплодирано от депутатите в пленарна зала.

Текстът на решението гласи:

1. Забранява прилагането на технологията хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг и/или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, пропанти, флуиди, както и механични и/или органични пълнители, под налягане по-голямо от 20 атмосфери под земята, при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт или природен газ на територията на Република България.

2. Забранява добива на шистов газ.

3. Забранява теренни проучвания за издирване на находища или възможности за добив на нефт и природен газ, в това число и шистов газ, на територията на Република България, които използват методите по т. 1.

4. Всички проучвателни или добивни дейности, предвиждащи описаната в т.1 или подобна технология, се преустановяват незабавно, считано от деня на обнародване на това решение. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 000 000 лева.

5. На физически и/или юридически лица, получили вече разрешение за проучване, или концесия за добив на нефт и газ, засегнати от настоящата забрана, се дава срок от 3 месеца, от влизането в сила на настоящето решение, през което време трябва да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи.

6. Лицата от т. 5 не предоставили в срок или чиито нови работни проекти не отговарят на изискванията на това решение, губят правата, дадени им със съответното решение или концесия, без право на компенсация.

7. Забраните не се прилагат за научни изследвания, които едновременно отговарят на следните условия: извършват се от независими научни организации, нямат търговска цел, имат за предмет проучване рисковете от добива на нефт и природен газ и не използват методите по т. 1.

8. Забранява издаването на лицензии, сключването на концесионни и други договори, както и извършването на всякакви правни и фактически действия в нарушение на настоящето решение.

9. Забраната е безсрочна и важи за цялата територия на България и акваторията на Черно море.

10. Контролът по прилагането на решението се възлага на Министерски съвет.

11. Решението влиза в сила от датата на публикуването му в Държавен вестник.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.