1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Десетина мечки обитават Витоша

Десетина мечки обитават Витоша

Голяма част от инцидентите с тези животни възникват поради неправилна реакция на хората

Десетина мечки обитават Витоша, те достигат до столичната планина по добре запазен зелен коридор от Рило-Родопския масив, коментира Симеон Арангелов - експерт по фауната в природния парк, цитиран от БТА. Преминавайки Плана и Верила, мечките идват на Витоша без да се пресича емиграционния им път, пояснява експертът.

Мечките пристигат от южната страна, половината от тях отиват на изток към Бистришко бранище, другите преминават на запад над пернишките села Кладница и Рударци. За последен път мечка е забелязана на 22 октомври от пазач на парка над с. Кладница. През май малко мече е скитало над Бистришко бранище. Също там през април специалистите открили следа на възрастен мечкар. Преди около три години мечка с двете си малки мечета се заселила над с. Рударци. Живеещият в с. Кладница планински водач Георги Петров-Бичи срещнал мечка в началото на ежедневния си машрут, на метри от първите къщи на селото. Той обозначил срещата си с хищника със собственоръчно направени табели и превърнал мястото в забележителност на гората.

Мечките на Витоша не са стръвници, те не са страшни, въпреки че като устройство на тялото и на храносмилателния тракт са хищници, твърди Симеон Арангелов. По думите на експерта те са всеядни животни, но като предпочитание са вегетарианци и търсят най-вече горски плодове. Когато се изплаши обаче, за да се защити, мечката може да стане много опасна, предупреждава експертът.

Според него реакцията на хората е от основно значение за мирното съжителство. Арангелов дори определя срещата с мечка като късмет, защото ако зависело от тях, мечките нямало да ни дадат възможност да ги видим.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.