1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Директорите на националните паркове "Рила" и "Пирин" са в конфликт на интереси

Директорите на националните паркове "Рила" и "Пирин" са в конфликт на интереси

Производството е образувано по сигнал на гражданин

Директорите на националните паркове "Рила" и "Пирин" са в конфликт на интереси, този на "Централен Балкан" - не. Това е решила комисията за конфликт на интереси. Решението е обявено на сайта на звеното, пише "Дневник".

Производството е образувано по сигнал на гражданин, чиито данни не са дадени от комисията. Той е поискал проверка за всички директори на национални и природни паркове заради участието им в Асоциацията на парковете в България. Проверката за ръководителите на трите природни парка е била отделена от останалите. По закон представителите на изпълнителната власт и хората на публични длъжности не могат да участват в управлението на търговски дружества и на неправителствени организации.

За директора на парк "Рила" е установено, че е в конфликт на интереси, тъй като в същото време е и член на състава на органа на управление на Природозащитно сдружение "T Б". Ръководителят на парк "Пирин" пък е нарушил закона заради членството си в съвета на директорите на "Топлофикация - Банско".

За директора на парк "Централен Балкан" пък не е установен конфликт на интереси, тъй като е напуснала навреме училищното настоятелство при СОУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Габрово, а другата организация, в чието управление е била - "Инициатива за устойчиво развитие", е вече прекратила дейността си.

Решението подлежи на оспорване в 14-дневен срок от датата на съобщаването му и на протест пред Административен съд – София-град в едномесечен срок от съобщаването му.

След влизането му в сила ръководителят на комисията за конфликт на интереси трябва да реши каква санкция да наложи. Глобите за техните нарушения са между 5000 и 10 000 лв. Парите, получени от дружествата, предизвикали конфликта на интереси, пък могат да бъдат отнети в полза на държавата.

Законът предвижда и възможност установяването на конфликт на интереси да е също основание за освобождаване от длъжност, освен когато в конституцията е предвидено друго. В решението на комисията във връзка с двамата директори на паркове обаче не се говори за прилагането на тази разпоредба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.