1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дирекции на природни паркове взеха участие във фестивала „Зелени дни 2014”

Дирекции на природни паркове взеха участие във фестивала „Зелени дни 2014”

Снимка:

Събитието се проведе от 10 до 13 май 2014 г. в гр. София

Интересни решения за съобразен с природата и традициите начин на живот научиха посетителите на петото издание на фестивала “Зелени дни 2014”. Събитието се проведе от 10 до 13 май 2014 г. в гр. София. В рамките на четирите дни на изложението гостите се запознаха с качествени продукти, сертифицирани като „био“, слушаха автентична  фолклорна музика, участваха в различни дискусии, разглеждаха фотоизложби.

Тематичният ден на Природен парк „Странджа“, проведен в рамките на форума, премина под надслов „Странджа - приключения за сетивата”. Акцент в представянето бе „Хората на Странджа общуват с вас“ – участници от региона представиха автентични местни продукти, обичаи и фолклор, разказаха за природното богатство, културните традиции, корените и практиките на нестинарството, с които е известна и уникална Странджа.

В програмата бяха включени различни атракции, интерактивни фолклорни игри и викторината „Странджа куиз“. В рамките на съпътстващия дискусионен семинар бе проведена беседа на тема „Предизвикателства пред опазването на природното и културното наследство“, изнесена от проф. Валерия Фол.

Атрактивна програма, включваща изпълнение на детски духов оркестър „Дефилир“ от град Вършец и артистична реконструкция на ритуално месене на хляб от лимец на театрална група „Темп“, организираха представителите на ДПП „Врачански Балкан“. През втория ден на изложението децата се забавляваха в работилница „Светът на прилепите“. Те изработиха прилепни коронки и оригами, рисуваха прилепи и научиха любопитна информация за живота и биологията на прилепите.

От ДПП „Витоша” организираха викторина с награди, осигурени от парковата администрация. Беше представена презентация, която направи обширен обзор върху проектите на ДПП „Витоша”, финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“.

Посетителите се запознаха с възможностите за алтернативен вело, екстремен и еко туризъм на територията на природните паркове. На щанда бяха изложени и сувенири, изработени от  местни занаятчии и екологично произведено вино. Интерес представляваха и разнообразните информационни материали за парковете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.