1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дискусия по проблема „шистов газ“ в края на януари в Добрич

Дискусия по проблема „шистов газ“ в края на януари в Добрич

Поканени са представители на МИЕТ и депутати от областта

Дискусия за проучването и добива на шистов газ в Добричка област ще събере през последната седмица на януари в Областна управа представители на НПО, кметове на общини, народни представители. Покана за участие ще бъде отправена и до представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Около това решение се обединиха по време на среща представители на Гражданската инициатива „Добрич срещу шистовия газ“ и областния управител Желязко Желязков. По думите му тази дискусия би била полезна и би дала отговор на редица въпроси.

Представителите на Гражданската инициатива изложиха своите опасения относно замърсяването на околната среда и водите и изразиха категоричната си позиция за действия за недопускане проучването и добива на газ от шисти в Добричка област. От своя страна областният управител излезе с тезата, че безопасността на хората и околната среда е основополагаща ценност и по тази тема не бива да се допускат спекулации. Той счита, че предстоящата дискусия би била полезна, тъй като добруджанци имат право на отговор на редица въпроси.

Основният проблем, който повдигат гражданските обединения в Добричка област, е за издените от МС разрешения за добив на нефт и газ още през 2009 г. и 2010 г. без широка обществена разгласа и информация. Фактите за тези концесии сега излизат наяве от самите корпорации, които ще дълбаят в Добричко. В бизнес-плановете на фирмите откровено се казва, че ще се търси както природен газ, така и шистов газ. Затова една дискусия с представители на управляващите и с депутатите от Добрички регион би поставила началото на полезен диалог относно бъдещето на Добруджа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.