1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дивите камили в Австралия са заплаха за екологията и селското стопанство

Дивите камили в Австралия са заплаха за екологията и селското стопанство

Камилите са докарани в Австралия през 19 век като товарни животни

Намяляване на броя на подивелите камили предлага австралийският министър на земеделието в сянка Джон Коб - мярка, която от години се обсъжда в страната. Сериозни проблеми с милионната популация на гърбавите бозайници възникват периодично, особено през лятото, когато животните ожаднеят в сушата. Коб обаче дава по-злободневен аргумент за подобна крайна мярка - екологичен. Според него като преживни животни камилите отделят цял 1 тон въглероден диоксид в атмосферата всяка година. По неговите изчисления "елиминирането" им би се равнявало на изваждането от употреба на 3% от автомобилите в страната.

Правителството е заделило 19 млн. долара за избиването на животните, които се очаква да се удвоят през следващите осем години, ако бъдат оставени на произвола на съдбата. Коб смята, че ако правителството сериозно иска да редуцира вредните емисии, трябва да погледне на изтреблението на камилите напълно сериозно. Популацията на дивите камили на континента е най-голямата в света. Преди две години еколози предложиха да се устрои барбекю в Канбера, на което да се нахранят висшите чиновници. Постното камилско месо всъщност е много полезно за здравето, а на вкус напомня говеждо.

Подивелите камили пасат свободно из просторите на Зеления континент, превръщайки се в заплаха за останалите животни, околната среда и земеделските имоти. Именно безпрецедентните суши напоследък, най-силните за последния век, са причината за неконтролируемото поведение на жадните гърбави бозайници в пустинните райони на Западна Австралия. Има много случаи, в които цели полудели табуни буквално връхлитат селища и ферми, разрушавайки огради, кранове, водопроводни тръби, шлангове на климатици и кладенци с вода.

Камилите са докарани в Австралия през 19 век като товарни животни, приспособени към сух климат. Оттогава те са подивели, а популацията им е се удвоява на около осем години поради липсата на достатъчно хищници.

В същото време, в Саудитска Арабия се провежда камилски конкурс по красота. Журито ще трябва да оцени красотата на 17 400 камили, разделени по породи и цветови нюанси. Отсяването на кандидатките за различните номинации ще става поетапно при строго съблюдаване на принципите на справедливостта и равенството на всички участнички, заяви председателят на конкурсната комисия Халед бин Салман бин Мухамед. Наградният фонд е 500 000 саудитски риала. За отличените ще има специални призове и ценни подаръци, главно автомобили. Камилата е била спътник на арабите и преди всичко на бедуините в условията на пустинния живот. За тях камилата е символ на красота. Думата "джамал" – камила на арабски е съзвучно с "джамил" – красив. Според консервативното духовенство подобни конкурси са подражание на Запада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.