1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес е Часът на Земята

Днес е Часът на Земята

Каузата "Часът на Земята" (Earth Hour) обединява 1/6 от населението на земята

България се включва днес в "Часът на Земята" (Earth Hour), кауза, която обединява 1/6 от населението на земята.

Инициативата, организирана от природозащитната организация Световен фонд за дивата природа (WWF), се провежда за втора година у нас. Очаква се да се включат над 40 населени места в България.

От Айфеловата кула в Париж до Забранения град в Пекин стотици прочути сгради в света ще потънат в мрак за 60 минути в световната кампания за опазване на околната среда.

През 2010 г. над 1 млрд. души по света - в България и в още 124 страни - ще се включат в събитието. Миналата година те бяха 88.

Към инициативата се присъединяват мултинационални компании като "Гугъл", "Кока-Кола", "Хилтън", "ИКЕА", "Макдоналдс"...

Целта е да се обединят повече от 1 млрд. души в над 1000 града

и да се покаже, че е време за действие срещу промените в климата, както и да се акцентира на възможностите за ограничаване на вредното влияние на човешката дейност върху природата.

Девизът е "Изключи светлината, включи се". Патрони на събитието в България са министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и посланикът на Великобритания в София Стийв Уилямс.

Целта на кампанията не е да се спести ток, а да се привлече вниманието към климатичните промени и възможностите за ограничаване на вредното влияние на човешката дейност върху природата.

Като изключат ненужното осветление за един час, хората ще направят символичен жест, който може да вдъхнови промяната.

"Докато гледаме как светлината угасват от континент на континент, нека помислим колко крехко и важно е природното ни наследство и да си обещаем, че ще го опазим в името на устойчиво бъдеще за всички нас", се ксазва в призива на инициаторите.

Днес, 27 март 2010 г., този час е от 20,30 до 21,30.

Фасадното осветление на сградите в центъра на София ще бъде изгасено като знак на съпричастност на столицата към световната инициатива. Точно в 20.30 ч. тази вечер ще бъде спряно за час осветлението на църквите "Св. Александър Невски", "Света София", "Света Неделя", руската "Св. Николай", на паметниците на Цар Освободител и на Васил Левски, на сградата на Народната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий, на Археологическия музей, на сградата на Националната художествена галерия, на Народния театър.

Към инициативата с изгасване на фасадното осветление ще се включат и сградите на БНБ, Министерския съвет и Администрацията на Президента.

От 19 ч. в София WWF организира светлинно шествие от НДК по бул. „Витоша" до Градската градина при Народния театър "Иван Вазов". В 20.30 ч.там  ще започне концерт без озвучаване, на светлината на факли.

Започнал като кампания Сидни в Австралия,

приканваща жителите на да угасят лампите си, "Часът на Земята" стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени. През 2007 г. в Сидни 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час.

През 2008 г. събитието вече се превърна в глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.

Световни забележителности, като моста Голдън Гейт в Сан Франциско, Колизеума в Рим, операта в Сидни и билборда на Кока-Кола на Таймс Скуеър в Ню Йорк, потънаха в тъмнина като символи на надеждата.

Преди година се включиха 88 държави и територии и близо 4000 града. Участваха Лондон, Брюксел, Рим, Москва, Атина, Истанбул, Копенхаген, Хелзинки, Лос Анжелис, Лас Вегас, Рио де Жанейро, Хонконг, Дубай, Сингапур, Буенос Айрес, Торонто, Сидни, Мексико Сити, Манила и Кейптаун.

Угасна осветлението на Айфеловата кула в Париж, Акропола в Атина, часовникът Биг Бен в Лондон, пирамидите в Гиза, статуята на Христос в Рио де Жанейро, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и най-високата съществуваща сграда в света - Тайпей 101./
vesti.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.