1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес ще продължат краткотрайните повишения на реките в Северна България

Днес ще продължат краткотрайните повишения на реките в Северна България

Водните количества на почти всички реки са около и под праговете за средни води

През денонощието от 8 ч. на 15 до 8 ч. на 16 юли, в резултат на падналите валежи са регистрирани краткотрайни, значителни повишения на водните нива на наблюдаваните реки във водосборите на: р. Огоста, р. Искър, р. Вит и р. Осъм (Дунавски басейн); р. Марица (Източнобеломорски басейн); р. Струма (Западнобеломорски басейн). Речните нива на останалите реки в страната са останали без съществени изменения.Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -103 см до +157 см; (по-значителни, краткотрайни повишения на водните нива са регистрирани на р. Искър при гр. Нови Искър +54 см и на р. Осъм при гр. Троян +157 см.

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -4 см до +2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -22 см до +41 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са по-значителни колебания от -32 см до +36 см на р. Струма при  Перник.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес ще продължат краткотрайните повишения на водните нива на реките във водосборите , западно от р. Огоста (р. Тополовец, р. Войнишка, р. Витбол, р. Арчар, р.Скомля, р. Лом, р. Цибрица), р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р.Осъм и р. Росица. От 18 юли водните нива на реките в тези водосбори ще се понижават. Нивата на реките в останалата част от басейна, днес и през следващите три дни ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 17, 18 и 19 юли  ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Днес ще продължат краткотрайните повишения на водните нива на реките във водосборите : над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато, р. Лесновска и р. Искрецка. От 18 юли  водните нива на реките в тези водосбори ще се понижават. От днес и в следващите три дни ще има повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 17, 18 и 19 юли ще бъдат около и под средномногогодишната стойност. Днес ще има краткотрайно повишение на водните нива на реките във водосбора на р. Росица. Речните нива на другите реки във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 17, 18, 19 и 20 юли ще бъдат около средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни речните нивата във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите 2 дни, речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите 2 дни, водните нива на реките във водосбора на р. Тунджа и р. Арда ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Днес ще има повишение на водното ниво и в средното и долното течение на основната река.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:  Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:  Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Речните нива в басейна ще започнат да се понижават от днес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.