1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес започна операцията по източване на разлива от мазут край Созопол

Днес започна операцията по източване на разлива от мазут край Созопол

За операцията са нужни 2,4 милиона лева

Операцията по източване на разлива от мазут край Созопол започна днес. Работна платформа влезе в моерто с водолазен кораб и нефтосъбирач, за да обезопаси потъналият преди близо век кораб "Мопанг". Именно той е източникът на разлива. Работната платформа и нефтосъбирачът "Русалка" са застопорени със специални котви, всяка от които с тежест 6 тона, съобщава bTV. 

Самото източване се очаква да се случи през втората половина на седмицата, ако всичко бъде наред, коментира водолазът Михаил Заимов. По негови думи става дума за малък разлив. Заимов се надява, че всъщност разливът е на нефт, а не на мазут, тъй като нефът е биоразградим. Все пак при провеждането на операцията има риск за водолазите.

Преди две седмици транспортният министър в оставка Ивайло Московски посочи, че за операцията са нужни 2,4 милиона лева. Парите ще бъдат осигурени от Фонда за бедствия и аварии. По думите му според разчетите се предвиждат повече от 50 дни работа по източването, но е възможно да приключи и по-бързо. Източникът на разлива е американският товарен кораб "Мопанг", потънал през 1921 г. край Южното Черноморие. Предполага се, че корозията на парахода е довела до пробиви в резервоарите му, от които изтича гориво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.