1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 20-ти януари билкозаготвителите се отчитат в РИОСВ - Стара Загора

До 20-ти януари билкозаготвителите се отчитат в РИОСВ - Стара Загора

При установяване на нарушения глобите са до 1 000 лв.

Законоустановеният срок за подаване на справка за количествата изкупени, налични и реализирани през 2011 година количества билки е 20 януари. Това съобщи за Дарик Женя Мочева, старши експерт "Биологично разнообразие" в РИОСВ - Стара Загора.

Събраните билки трябва да имат документ за произход, който се издава от Държавните горски стопанства или общината. Базите трябва да отговарят на определени условия, разписани в наредба, като обособени помещения за събиране, изсушаване и съхранение на билките и съответните указателни табели. Хладилните бази, изкупуващи неподложени на първична обработка билки, също трябва да представят такава информация в инспекцията. Отчетът се подава като се попълва специална бланка по образец.

При установяване на нарушения глобите са до 1 000 лв., а имуществените санкции - до 2,500 лв. Лечебните растения, които са под специален режим на ползване, се определят със специална заповед на министъра на околната среда и водите. В нея е записано квотното разпределение по количества и видове билки, които следва да се събират през годината. Очаква се списъкът да бъде ясен след два месеца, уточни Женя Мочева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.