1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2013 година цялата навигационна система от плаващи знаци по река Дунав ще бъде обновена

До 2013 година цялата навигационна система от плаващи знаци по река Дунав ще бъде обновена

В базата на Агенцията за поддържане и проучване на реката в Русе вече е изработен действащ модел от новото поколение сигнализация

До 2013 година цялата навигационна система от плаващи знаци по река Дунав ще бъде обновена. В базата на Агенцията за поддържане и проучване на реката в Русе вече е изработен действащ модел от новото поколение сигнализация, който още през следващата седмица ще бъде изпробван в реални условия.

Новото съоръжение е съвместна разработка с английска фирма, която конструира навигационни знаци, предназначени за вътрешните речни плавателни трасета. Модерното оборудване включва подобрена светлинна система, захранване със соларни панели и GPS устройство, което да гарантира точното позициониране на конструкцията. Ще бъдат изработени общо 200 знака.

Остава обаче основният проблем, свързан с корабоплаването и навигацията по реката - голямото количество унищожени знаци. Една част от тях са жертва на умишлено посегателство, а други биват отнасяни от големи конвои и недобросъвестни капитани. С тази цел се предвижда в новите устройства да бъдат монтирани минитранспондери, които да разпознават преминаващите кораби и да препращат информацията в контролен център на агенцията.

Ще се иска и промяна на размера на санкцията, която се налага за повреден или унищожен знак. В момента тя стига до 5 000 лева, а стойността на една шамандура от новия модел заедно с апаратурата към нея е около 15 000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.