1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2025 г. Шотландия ще премине изцяло на ток от ВЕИ

До 2025 г. Шотландия ще премине изцяло на ток от ВЕИ

Страната разполага с ненадминати ресурси за зелена енергия

До 2025 г. Шотландия трябва да произвежда достатъчно електричество от Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), за да покрива собствените си нужди. Такава цел постави премиерът на регионалното правителство Алекс Салмънд, предаде Ройтерс.

"Шотландия разполага с ненадминати ресурси за зелена енергия. Нашата нова цел за производство на 80% от необходимото електричество от ВЕИ до 2020 г. ще бъде преизпълнена чрез планираните централи за енергия от вятъра, океанските течения и приливите", каза Салмънд по време на енергийна конференция.

Регионалното правителство увеличи целта, която трябва да бъде постигната през следващото десетилетие, за зелена енергия от 50 на 80%. Вероятно най-висок ще е делът на ветровата енергия от паркове в открито море, излишъкът от която ще бъде продаван на Англия.

Властите в Шотландия забраниха изграждането на нови ядрени централи на север от границата с Англия, докато централното правителство в Лондон се надява нови реактори да се разработват заедно с технологиите за вятърна и океанска енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.