1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2032 г. делът на палмовото масло в биогоривата ще се свие до 9%

До 2032 г. делът на палмовото масло в биогоривата ще се свие до 9%

През следващите 10 години делът на палмовото масло в биодизела и храните в Европейския съюз ще става все по-малък, очакват от Европейската комисия. В своята средносрочна прогноза до 2032 Брюксел посочва, че дотогава за биогорива ще се ползват само 9% от тази суровина, спрямо 23 на сто за периода между 2019 и 2021 година.
 
В европейската директива за възобновяемите енергийни източници е записано, че до 2030 година горивата, произведени с палмово масло, свързано с изсичането на гори, трябва постепенно да бъдат изтеглени от пазара. Това изискване разгневи Малайзия и Индонезия, двете държави с най-голямо производство на палмово масло, които виждат в предписанието дискриминация и заплаха за своя износ.
 
За сметка на това от Комисията очакват, че до 2032 година делът на устойчиво произведен биодизел ще се покачи от сегашните около 30 на минимум 42%. 26 на сто ще бъдат на базата на отработени масла и мазнини от заведенията за хранене, а останалите 16%– от други устойчиво отгледани суровини. Делът на други растителни масла, основно рапично, ще остане стабилен на около 50%, изчисляват експертите.
 
В хранителната индустрия растителните масла ще увеличат своя дял до близо 3% и през 2032 година ще достигнат 10 милиона тона. Употребата на палмово масло в храните ще се свие с 36 %, а на соевото – с около 23 на сто. В същото време при рапичното масло ще има плюс 12, а при слънчогледовото – плюс 28 процента. Вносът на палмово масло в Европейския съюз ще намалее от 6 милиона тона през 2022 на 3 след десет години. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.