1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 30 години коалите може да изчезнат

До 30 години коалите може да изчезнат

В Австралия има между 43 000 и 80 000 коали

Австралийските коали може да изчезнат до 30 години, предупреждават природозащитници и настояват коалите да бъдат обявени за застрашен вид, предаде АФП.

Специалисти от Австралийската фондация за защита на коалите съобщават, че броят на бозайниците от този вид е намалял наполовина през последните шест години заради климатичните промени, болести или човешка дейност. По данни на фондацията в момента в Австралия има между 43 000 и 80 000 коали, като през 2003 година те са били над 100 000.

Коалите се срещат по източното крайбрежие на Австралия от района на Аделаида до южната част на полуострова Кейп Йорк, чак до хинтерланда, тъй като там има достатъчно валежи, които да поддържат подходящи гори. Коалите от Южна Австралия са унищожени в голям мащаб през ранния 20 век, но щатът впоследствие е заселен отново с животни от Виктория. Коали в Тасмания и Западна Австралия няма. Въпреки че външно прилича на мече, коалата няма нищо общо с мечките, освен че е бозайник. Тя е двуутробен бозайник, приспособен за живот по високите евкалиптови дървета. Сива козина покрива цялото ѝ тяло. На лапите си има здрави нокти. Храни се с евкалиптови листа. Коалата е много любвеобилно животно. Отглежда малките си в кожена торба на корема и ги кърми с мляко. Новородените са много малки — едва 18 милиметра. След 60 дни напускат торбата на майка си, а на 3-годишна възраст стават напълно самостоятелни. Зрялата коала не надхвърля 60 сантиметра. 80% от времето коалата прекарва в спане; събужда се само рано сутрин, за да яде. Коалите не пият вода - набавят си всичко, което им е необходимо от евкалиптовите листа. Размножителният период на коалите е от декември до март.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.