1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 31 декември се подават заявления за добиване на билки под специален режим

До 31 декември се подават заявления за добиване на билки под специален режим

Снимка:

Eкспертите от РИОСВ-Русе обобщават справка и я предлагат на министъра на околната среда и водите

Желаещите да добиват лечебни растения от естествените им находища, попадащи под специален режим на опазване и ползване от територията на РИОСВ-Русе, трябва да подадат заявление до 31 декември в инспекцията, пише dariknews.bg.

На база на подадените заявления, експертите обобщават справка и я предлагат на министъра на околната среда и водите, който с ежегодна заповед определя квоти за количествата билки под специален режим. Обикновено това са лечебни растения, чийто ресурси са ограничени, затова се предприемат мерки за тяхното опазване.

На територията на РИОСВ-Русе за събиране от естествените им находища са определени: цвят от лечебна иглика, стрък от лазаркиня, лист от лудо биле и лист от лечебен ранилист, червен божур, плод от кисел трън и плод от зърнастец, решетка безстъблена, тлъстига лютива и шапиче.

Нарушаването на специалния режим по опазване и ползване на билките, както и събирането и изкупуването на защитени и забранени за събиране лечебни растения се наказва с глоба до 3000 лева по Закона за лечебните растения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.