1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До следващия юли към електропреносната мрежа няма да се присъединяват нови големи ВЕИ централи

До следващия юли към електропреносната мрежа няма да се присъединяват нови големи ВЕИ централи

Това става ясно от решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

До следващия юли към електропреносната мрежа няма да се присъединяват нови големи ВЕИ централи. Това става ясно от решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с което тя обяви нова "нулева година" за ВЕИ-тата. Подобно ограничение имаше и в предишния регулаторен период - от 1 юли миналата година.

Изключение ще се прави за ВЕИ с мощност до 30 kW, които се предвижда да бъдат монтирани върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към мрежата сгради и недвижими имоти. Ще се пускат и инсталации до 200 kW върху покривни и фасадни конструкции на сгради за производствени и складови дейности. Изключение ще бъдат и ВЕИ до 1.5 MW за производство от биомаса.

Още в началото на юни бившата шефка на ДКЕВР Евгения Харитонова предупреди, че вече няма място за соларни и ветропаркове. От регулатора обясниха, че по идея на системния оператор в някои райони се дава възможност за изграждането на минивецове и малки инсталации, работещи с биомаса, но не и за големи зелени централи. От ДКЕВР се опират на данните на националната статистика, според които делът на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия през 2004 г. е бил 9.2%, докато през 2011 г. вече е 13.7 на сто. Сегашното ограничение нямало да повлияе на евродирективата до 2020 г. 16% от тока у нас да идва от ВЕИ централи, пише "Сега".

Според зам.-шефа на Българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков обаче не бива да се спира с въвеждането на нови мощности в страната. "Трябва законово да се гарантират инвестициите - това е европейското бъдеще", заяви той. От асоциацията подкрепят промените в енергийните закони, но са резервирани към опитите за поевтиняване на тока. Според Никола Николов намалението на цените може да бъде само временна мярка.

"Трябва да се работи с енергийно бедните семейства и да се намери начин да се помогне на тези хора да заплащат сметките си за електроенергия", заяви той. По думите му от сегашното намаление няма да се възползват само тези, които имат нужда, но и по-заможните, за които плащането на сметките за еленергия не е проблем.

От сектора приветстваха идеята част от "зеления" ток у нас да се изнася към държави, които все още не са покрили изискванията за производство на екологична енергия. "В момента по този показател изостават Великобритания и Полша", уточни Николов. От бранша поискаха и държавна подкрепа за износа на зелен ток.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.