1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Добрич ще се запознае с опита на Полша за добив на шистов газ

Добрич ще се запознае с опита на Полша за добив на шистов газ

Делегация ще посети полската столица от 11 до 14 октомври

Опитът на Полша в областта на търсенето, проучването и добива на шистов газ ще бъде обсъден на среща в полската столица в дните от 11 до 14 октомври. На нея ще присъства заместник-областният управител на Добричка област Тодор Георгиев. Делегацията ще обсъди технически и политически аспекти на добива на природен газ от шистови скали. От полска страна в срещата ще участват представители на Министерствата на външните работи, на икономиката, на околната среда, на финансите, на Националния геоложки институт, както и експерти от полските и американски фирми. Тези фирми осъществяват практическите геологопроучвателни и сондажни работи на територията на Полша.

Един от поводите за срещата в Полша е събирането на данни и чужд опит за добива на този вид газ, тъй като през последните месеци в Добричка област се създаде напрежение относно липсата на информация относно проучванията, липсата на конкретни данни кои територии от Добруджа ще бъдат обхванати, доколко замърсяванията с отровни химикали могат да бъдат контролирани и т.н.

В община Ген.Тошево вече се стигна до съмнения, че на нейна територия се извършват сондажи за наличие на шистов газ. Това принуди кметския екип да излезе с официално становище, в което се казва, че на територията на община Генерал Тошево към този момент няма проучвания за шистов газ. Единствените сондажи там са в землището на село Рогозина, но те са по стандартния метод за търсене на нефт и газ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.