1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Доброволци от цялата страна събраха 12 тона отпадъци от 11-те природни парка у нас

Доброволци от цялата страна събраха 12 тона отпадъци от 11-те природни парка у нас

Тази година в почистването се включиха 3600 доброволци от цялата страна

Доброволци от цялата страна събраха над 12 тона отпадъци от 11-те природни парка у нас. Акцията бе в рамките на инициативата "Национален ден на природните паркове" на природозащитната организация WWF България и Глобул. Тази година в почистването се включиха 3600 доброволци от цялата страна, като най-много, над 1600, са регистрирани в парковете "Витоша", "Сините камъни" и "Странджа".

Доброволците участваха в почистване и обновяване на маркировката и инфраструктурата на някои от най-популярните туристически маршрути и места за отдих в България. В сравнение с предходната година, сега регистрираният брой участници е с 20% повече, а събраните отпадъци – с 20% по-малко. Тези резултати потвърждават устойчивата тенденция към по-отговорно поведение, висока информираност и ангажираност на гражданите по отношение на запазването на природните паркове в естествен вид, смятат организаторите.

"Надеждата ни е, че следващия път, когато идваме в планината, ще е само за почивка", коментира по време на акцията в парк "Рилски манастир" Катерина Раковска от WWF. Природните паркове в страната са защитени територии и в тях няма система за събиране на отпадъците. Дори и на места да има поставени кошчета за боклук, той се извозва до най-близкия град. За да не замърсяваме планината всичко, което занесем там, трябва да вземем обратно със себе си, в раницата.

В почистването се включиха и много известни личности. "Посланици" на природен парк "Витоша" бяха Симеон Колев от БГ Радио, ТВ-водещият Ники Кънчев, британският посланик Катрин Барбър, новинарят Венелин Петков и синоптикът Христина Балинска от bTV. Вокалистът на група Гравити Ко Явор Захариев се включи в почистването на парк "Беласица", а синоптикът на bTV Станислава Цалова бе посланик на "Рилски манастир" и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.