1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Добруджанската община Ген. Тошево се включва в Седмицата на гората

Добруджанската община Ген. Тошево се включва в Седмицата на гората

Апелират към опазване на полезащитните горски пояси

Държавното горско стопанство в гр. Ген. Тошево ще се включи в Седмицата на гората, която започва от днес, 1 април, и ще премине под мотото „Гората и ние“. Тази година за пролетното залесяване са подготвени фиданки от различни растителни видове – цер, червен дъб, липа и храсти. 

За пролетното залесяване горското стопанство в Ген. Тошево ежегодно осигурява посадъчен материал за всички кметства на територията на общината. В отделните райони кметствата сами ще изберат местата за засаждане на новите дръвчета – паркови зони, детски градини, училища, алеи. За залесяването ще бъдат ангажирани работници от програмите за временна заетост. От горското стопанство посочват, че в района на община Ген. Тошево има най-добре изградената система от защитни горски пояси в България.

По повод Седмицата на гората учени, агрономи и производители от Добрич за пореден път апелираха към опазване на полезащитните пояси в Добруджа. Те са създадени с министерско постановление от 1951 г. и в продължение на няколко години са засадени. Ролята на тези пояси е огромна, потвърди за AGRO.BG агрономът Живка Ганчева. Те са засадени в посока север-юг и спират северните ветрове, предпазват почвата от излужване, запазват влагата, спират летните суховеи в региона. Още при създаването на поясите е установено, че те повишават добивите от пшеница с до 40%. Опазването на поясите е трудна задача както заради остаряването на залесените дървесни видове, от които са изградени, така и заради незаконната сеч, посочи още агрономът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.