1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Долините на Меркурий са формирани от древни вулкани

Долините на Меркурий са формирани от древни вулкани

Най-близката до Слънцето планета е имала много собствена топлина, която да освобождава преди милиарди години

Най-близката до Слънцето планета е имала много собствена топлина, която да освобождава преди милиарди години и тя е избухнала в големи подобни на реки вулкани, течащи около северния й полюс, се казва в ново изследване, предаде АФП.

Повече от 30 години учени смятаха, че вулкани биха могли да са допринесли при формирането на нейните плавни северни равнини, но те получиха доста повече информация след като космически кораб на НАСА започна да се движи в орбита около Меркурий за пръв път през тази година. Серия публикации в списание Science описват находките на сондата "Месинджър" откакто започна да обикаля около планетата в средата на март. Преди 3,5-4 милиарда години вулканични пукнатини са се отворили в земната кора и от тях бликнала лава, създавайки равнини на около 6% от малката гореща планета, покриващи район, приблизително 60% от територията на САЩ, според изследването.

Това не са били планински вулкани, които създават форми постепенно във времето, подобни на онези в Хаваи, а пукнатини като отвори, отприщили жарки реки от лава, които на места достигали до 2 км дълбочина. Вулканите са играли роля и при формирането на други планети, включително Марс и те помагат за освобождаване на вътрешната топлина при всяка от тях. На Земята подобни типове вулкани, известни като базалтови наводнения в западната част на САЩ, са формирали терена покрай река Колумбия във Вашингтон и Орегон преди около 12-17 милиона години, според Американски геоложки преглед.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.