1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Драстично намаляват кораловите рифове

Драстично намаляват кораловите рифове

Снимка:

Над 2600 водещи учени призоваха за незабавни действия на глобално равнище във връзка с климатичните промени

Над 2600 водещи учени предупредиха, че кораловите рифове по света бързо намаляват и призоваха за незабавни действия на глобално равнище във връзка с климатичните промени, за да се запазят все още съществуващите, предава АФП.

В комюникето, прието с консенсус в рамките на Международния симпозиум за кораловите рифове в североизточния австралийски град Каирнс, се подчертава, че прехраната на милиони хора по света е изложена на риск. Кораловите рифове осигуряват храна и работа за безброй жители на крайбрежните райони по света, генерират значителни приходи чрез туризма и действат като природен вълнолом за вълни и бури, казват учените.

Комюникето, подкрепено от присъстващите на форума и други учени, призовава да се вземат мерки, за да се предотвратят нарастващите щети, причинявани от покачващите се температури на морето, окисляването на океаните, прекомерния риболов и замърсяването от сушата, предава БГНЕС.

"Има прозорец, който все още дава възможност светът да предприеме действия срещу климатичните промени, но той бързо се затваря", казва Тери Хюс, организатор на симпозиума, който се провежда веднъж на четири години с участието на около 2000 учени от 80 страни. Джеръми Джаксън, учен от института Смитсониън в САЩ, заяви, че рифовете по света рязко са намалели през последните няколко десетилетия. В Карибския басейн например 75-78% от кораловата покривка е била изгубена през последните 35 години.

Дори Големият бариерен риф в Австралия, най-добре защитената рифова екосистема в света, е намалял с 50% в последните 50 години. Джексън заяви, че климатичните промени изострят проблема и той причинява нарастващи засушавания, проблеми за земеделието и повишаване с по-високи темпове на морското равнище, а това ще създаде огромни проблеми за обществото.

"Това означава, че което е добро за рифовете, е от изключителна важност и за хората и ние трябва да се събудим за този факт", изтъкна той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.