1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дунавската стратегия предвижда инвестиция от 100 млрд. евро в "зелена" икономика

Дунавската стратегия предвижда инвестиция от 100 млрд. евро в "зелена" икономика

Средствата, разпределени правилно, ще превърнат Дунавския регион в модерен и проспериращ

На среща на европейски държавни и правителствени ръководители в Брюксел днес, 24 юни, ще бъде одобрена Дунавската стратегия. Тя предвижда инвестиция от 100 млрд. евро до 2013 г. и целта й е да подпомогне икономическото развитие и просперитета на страните по протежението на най-големия международен речен басейн в света. С окончателното приемане на документа 14-те държави, които участват в програмата, ще се изправят пред двойното предизвикателство да осигурят икономическо развитие на региона, като едновременно с това запазят неговата природа.

“Дунавската стратегия съдържа набор от инициативи, които, ако се извършват поотделно, ще бъдат не просто недомислени, но и направо вредни. Пример в това отношение биха били например инвестиции във възстановяването на силно застрашената дунавска есетра, съчетани с инвестиции в строителство на остарели инфраструктурни съоражения за корабоплаване, които пречат на миграцията и разрушават местата й за хвърляне на хайвер”, обясни Сергей Мороз, експерт „Сладководна политика” на WWF.

“Сто милиарда евро, разпределени правилно, ще превърнат Дунавския регион в модерен и проспериращ, развиван от "зелено" ориентирано общество, което пази своя природен капитал. Сред нужните инвестиции например са тези в кораби с иновативен дизайн, които пасват на речното дъно, по-ефективни в енергийно отношение сгради, производство на слънчева и вятърна енергия на подходящите места, възстановяване на влажните зони и опазване на биологичното разнообразие. Ние разполагаме с голям потенциал и от нас зависи дали ще го съхраним или унищожим”, допълни още Мороз.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.