1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Двойка черни щъркели гнездят край село Драката в община Струмяни

Двойка черни щъркели гнездят край село Драката в община Струмяни

Представителите на този рядък вид птици са вписани в Червената книга на България и не се срещат често

Двойка черни щъркели гнездят край село Драката в община Струмяни, съобщи кмета на общината Валентин Чиликов, цитиран от БТА. Жител на Драката е видял рядко срещания вид, заселил се отскоро в селото. Двойката черни щъркели гнезди между селото и р. Струма. От години жителите на Игралище и съседните села в Малешевската планина също се радват на присъствието на черни щъркели. 

Представителите на този рядък вид птици са вписани в Червената книга на България и не се срещат често. Единственото известно тук гнездо, забелязано за пръв път от местните хора преди десетина години, се намира на десетина километра от Игралище в местността  Гарвански андък в резервата "Соколата". 

Тялото на тези щъркели при възрастните е изцяло черно, без гърдите и корема, а при младите гърдите са тъмносиво-кафяви, а отдолу са бели. Главите и шиите на възрастните са черни, а на малките - тъмносиво-кафяви. Клюнът на възрастните е тъмночервен, а при младите е зеленикав.

В енциклопедиите може да се прочете за черните щъркели още, че стигат на големина около 95-100 см с  размах на крилата 95-100 см и че се срещат в Европа, Азия и Африка.

Вече сме на път да се превърнем в резерват за щъркели, казва с усмивка кметът на община Струмяни. Селищата край Струма в района са предпочитани от традиционните бели щъркели заради добрите условия за живот и намиране на храна. В Струмяни могат да се видят десетина двойки, още толкова има и в Микрево. Само тази пролет в района са подготвени върху електрически стълбове над десет платформи за щъркелови гнезда. Наложи се да се ремонтират и поставят нови конструкции за гнезда, след като буря през зимата отнесе част от съществуващите, поясни Чиликов.

Тогава бе съборено и гнездото на щъркела Жарко в село Микрево, който обикновено пристига тук още през февруари, далеч преди другите си събратя, за да подготви семейния "апартамент". Тази година това не се случи, заради събореното гнездо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.