1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Двойно са се увеличили пожарите в сухи треви в Старозагорска област

Двойно са се увеличили пожарите в сухи треви в Старозагорска област

Периодът от 16 май до 30 октомври е определен за пожароопасен

Пожарната предприема мерки за обезопасяване на горите и земеделски площи през пожароопасния летен сезон 2011 г. Със заповед на областния управител на област Стара Загора Йордан Николов периодът от 16 май до 30 октомври е определен за пожароопасен, пише dariknews.bg.

От началото на годината в Старозагорска област се отчита значителното намаление в броя на пожарите с нанесени материални щети в сравнение с предходната 2010-та. Но запалванията в сухи треви и отпадъци са се увеличили повече от два пъти. Въпреки, че при тези произшествия няма нанесени материални щети, те са симптом са повишаване на пожарния риск.

Статистиката показва, че основната причина за възникването на пожарите през летния период е човешка небрежност. Едва в 1% от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, в останалите 99% - причина за огнените бедствия е човешка дейност - небрежност или умишлени действия.

В тази връзка от противопожарните служби припомнят, че чл.137 ал. 3 от Закона за горите изрично забранява паленето на открит огън и извършване на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии и санкциите за нарушителите са в размер от 200 до 1 000 лв. По време на пожароопасния сезон се забранява още изхвърлянето на горими отпадъци, които трябва да се депонират само на определените за целта места.

В брой 39 на Държавен вестник, бе обнародвана новата Наредба № Із-1053/19.04.2011 г., регламентираща правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи. Наредбата изрично забранява паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и слогове и крайпътни ивици извън тях. Забранени са паркирането на МПС край житни масиви и експлоатирането на неизправна земеделска техника в засети площи. Наредбата изисква от собствениците и ползвателите на земеделските площи да разорават негорими ивици с ширина 50 м около житните масиви и 10-метрови бразди в самите блокове - ако са по-големи от 1000 дка.

През целия пожароопасен сезон служителите от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в областта ще осъществяват засилен контрол по спазване на противопожарните разпоредби.

При първите признаци на пожар в дома, в двора, в полето или в гората, незабавно да се съобщава на телефон 112.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.