1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Двойно увеличение на площите, засети с рапица в Пазарджишко

Двойно увеличение на площите, засети с рапица в Пазарджишко

От един декар площ средният добив е около 270 килограма

Площите, засети с маслодайна рапица в Пазарджишка област, са се увеличили два пъти, каза експертът в Областна дирекция "Земеделие" Бранимир Маринов, цитиран от Агенция "Фокус". В сравнение с миналата година, когато площите с маслодайната култура са били 2200 декара, сега те са 6700 декара, което означава, че увеличението е с 200%.

Повишеният интерес към маслодайна рапица в Пазарджишка област се дължи на производството на биодизел от тази култура. Освен това има икономически интерес от  отглеждането й, а и държавата го подпомага. От един декар площ средният добив е около 270 килограма, но имаме малко наблюдения върху тази култура в региона, тъй като тя не е типична за Пазарджишко, посочи Бранимир Маринов. Повече рапица се отглежда в Добруджа, където почвено-климатичните условия са по-благоприятни.

Маринов каза, че растителното масло, произведено от рапица, не търпи топлинна обработка и при такава има мирис на риба, поради което не е подходящо за заместител на олиото. Въпреки двойното увеличаване на площите, заети с маслодайна рапица в региона, те все още са не са толкова много в сравнение с тези, заети със зърнени култури, допълни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.