1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Двугодишен мораториум върху шистовия газ планира да наложи Чехия

Двугодишен мораториум върху шистовия газ планира да наложи Чехия

Екологичното министерство ще подготви закони за геологията и добива, които да бъдат ясни за потенциалните компании експлоататорки

Чешкото министерство на околната среда планира да наложи двугодишен мораториум върху даването на лицензии за експлорация на шистов газ, съобщи "Ройтерс". Стъпката ще остане в сила до приемането на нови закони.

По време на мораториума екологичното министерство ще подготви закони за геологията и добива, които да бъдат ясни за потенциалните компании експлоататорки. "Съществуващите чешки закони не са готови за толкова технически сложно изследване, както в случая с шистовия газ", пише на интернет страницата на министерството.

Лицензът за временно проучване на австралийската компания BasGasin бе спрян през април, след като министерството съобщи, че правителствената комисия е направила процедурни и юридически грешки по време на процеса по разглеждане. Собственикът на компанията Hutton Energy е заявил пред "Ройтерс", че обмисля изтегляне от Чехия заради неясните регулаторни правила.

Европа е разделена по въпроса за шистовия газ. Държави като Франция и България са спрели проучването за шистов газ заради притеснения за екологията. В Полша обаче, където има големи потенциални находища, притесненията за енергийна сигурност са по-големи от тези за околната среда.

В Чехия има далеч по-малко резерви, отколкото в Полша. Най-голям потенциал има в южните части на страната близо до Австрия, където чешката компания MND се надява да започне добив през 2014 г., пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.