1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Една четвърт от децата по света не си дояждат

Една четвърт от децата по света не си дояждат

Основната причина за тази трагедия е световната продоволствена криза

Една четвърт от децата по света не си дояждат, а 300 деца по света за един час умират от глад, твърди вестник Independent, като се позовава на последните изследвания в тази област. Основната причина за тази трагедия е световната продоволствена криза. Според данните от изследването, около 170 милиона деца на възраст до пет години не се развиват както трябва заради недостига на храна. И ситуацията продължава да се влошава, коментира изданието.

В страни като Пакистан, Бангладеш, Индия, Перу и Нигерия, където живеят около половината деца, които имат проблеми в развитието, цената на хранителните продукти е накарала много семейства да орежат бюджета си за храна, а много деца са принудени да работят. Всеки шести родител не е в състояние да си позволи да купи месо, мляко и плодове, се казва в статията. Ако не бъдат взети спешно необходимите мерки, през близките 15 години половин милиард деца няма да се развият физически, предупреждава Independent, цитиран от агенция КРОСС.

Според Световната банка, детското недохранване намалява БВП на развиващите се страни с 2-3%. Благотворителният фонд „Спасете децата" призова британския премиер Дейвид Камерън да свика световна среща по проблемите на глада на планетата по време на лондонската Олимпиада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.