1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Една трета от българите са собственици на куче или котка

Една трета от българите са собственици на куче или котка

Снимка:

Това показват данните от проучване на Галъп Интернешънал

Една трета от българите са собственици на куче или котка. Едва 17% от кучетата обаче са отглеждани в истински домашни условия - предимно в градовете, а мнозинството от 83 на сто са на двора. Това показват данните от проучване на Галъп Интернешънал.

Според Стела Райчева от неправителствената организация „Animal Rescue", резултатите са показателни за продължаващия проблем с бездомните четириноги в цялата страна. Пред bTV природозащитничката обясни, че от 2,4 млн. кучета, които живеят по дворовете, около 1 млн. са женските, които всъщност се размножават свободно.

„Популацията им на пректика е като на уличните. Проучването показва, че над половината от стопаните на тези женски кучета се освобождават от малките им, изхвърляйки ги навън. И малката част от кутретата, която оцелява, всъщност създава големия проблем", посочи Райчева. Според нея това не е градски въпрос, а културен. За решаването му ключово било образованието на децата и разясненията сред възрастните.

„Направили сме урок за децата в 4-ти клас, който е одобрен, но организацията се случва много бавно. Освен това едва 17% от кучетата са кастрирани и това са тези в градовете", допълни Стела Райчева, уточнявайки, че по селата и малките градове не се говори достатъчно за кастрацията и хората не разбират защо е нужна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.