1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Едва 300 хиляди птици зимуват в България

Едва 300 хиляди птици зимуват в България

През `90-те години е имало 2 пъти повече птици, в сравнение с последните няколко години

Тенденцията на зимуващите птици в България е намаляваща. През `90-те години е имало 2 пъти повече птици, в сравнение с последните няколко години. Говорим за порядък от около 700 хиляди птици, зимуващи в България през `90-те години, а през миналата и тази година са преброени наполовина брой птици – около 300 хиляди или малко повече. Това заяви Йордан Христов, отговорник по мониторинга към Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), цитиран от  Агенция „Фокус”. За 21-ва поредна година дружеството и Изпълнителна агенция по околна среда организираха среднозимно преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици. То се проведе между 14 и 16 януари, като е обхванало над 200 територии, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички водоеми във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

Над 200 служители и доброволци на БДЗП и участващите партньори, организирани в 40 екипа, са обиколили значимите територии.

„Преди няколко години 300 хиляди са били само гъските на езерата Шабла и Дуранкулак. Сега този брой е за всички птици в цялата страна”, посочи Христов. По думите му основният фактор е затоплянето на климата. По-топлото време кара птиците да остават по местата, където по принцип прекарват лятото или в по-северни страни.

Значителен фактор се оказва и унищожаването на местата, на които живеят птиците. Шабла, Дуранкулак и Калиакра са най-ключовите места за тях в България, които, според специалиста, са застрашени от изграждането на голф игрища, както и на ветрогенераторни и ветроенергийни съоръжения. 

„В допълнение на това, засаждането на рапица и изобщо на култури, които не изхранват птиците, също е негативен фактор за тях. Гъските се хранят с посеви, с житни култури, които през последните няколко години също намаляват в страната ни, дори в района на Добруджа. Все повече хора са примамени от това да садят рапица, защото могат бързо да възстановят инвестициите си, а житото не е така предпочитана култура”, каза още Христов. По думите му, в допълнение на всички тези мащабни фактори, бракониерството представлява още една заплаха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.