1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК обяви квотите за рибарство за 2011 година

ЕК обяви квотите за рибарство за 2011 година

За всички основни търговски запаси се въвеждат многогодишни планове за управление

Европейската комисия прие предложение за възможностите за риболов за 2011 г. С него тя определя равнищата на общия допустим улов (ОДУ) и на риболовното усилие за корабите в Атлантическия океан, Северно море и други международни води, регулирани от регионална организация за управление на рибарството, предава Рапид.

Предложението се основава на научни препоръки относно количествата риба, които могат да бъдат уловени, без да се нарушава устойчивостта на запасите. Комисията обсъди с държавите членки и заинтересованите страни методите на работа и взе предвид тяхното становище, без да губи от поглед целта за постигане на максималния устойчив улов (MSY) до 2015 г.

В препоръката си за 2011 г. експертите от Научния, технически и икономически комитет по рибарство (НТИКР) подчертаха отново лошото състояние на много рибни ресурси във водите на ЕС. При 72 % от оценените рибни запаси прекомерният риболов е придобил такива размери, че добивът щеше да е по-висок, ако се ловеше по-малко. Само за около 40 % от оценените запаси е установено, че са обект на устойчив риболов. Положително е все пак, че има известни подобрения спрямо миналата година, когато тези цифри бяха съответно 86 % и 31 %, и че има значителни подобрения при някои важни запаси, като например мерлуза и морски език.

За всички основни търговски запаси се въвеждат многогодишни планове за управление. Тези планове обхващат 30 % от общия улов за 2011 г. Когато се добавят и различните запаси, които се управляват съвместно с Норвегия и за които също има многогодишни споразумения за управление, може да се каже, че над 80 % от рибата (по тегло), която се лови от рибарите в ЕС, подлежи на многогодишно управление.

Комисията все още е много загрижена за опазването на атлантическата треска, чийто план за управление е в сила от 2004 г. Запасите от атлантическа треска в Категат, Ирландско море и зоната на запад от Шотландия не дават никакви признаци на възстановяване. Поради тази причина Комисията предлага намаляване на съответните ОДУ с 50 % и помоли държавите-членки да окажат съдействие за задълбочен преглед на управлението на атлантическата треска. Прегледът ще бъде насочен към причините, поради които съгласуваните в рамките на многогодишния план за управление мерки не са довели до очакваните подобрения.

Положението на треската в Северно море се влоши изключително много през 2008 г., когато уловеното количество от запаса бе по-голямо, отколкото през която и да е година от 1999 г. насам. Забраните за риболовна дейност с незабавен ефект и схемите за избягване на улова на атлантическа треска се оказаха недостатъчни за закрилата на запаса и оказаха слабо влияние върху риболовните модели. Треската в Северно море се управлява съвместно с Норвегия и ще трябва да се обсъжда заедно как да се поправи тази ситуация.

В предложението си за 2011 г. Комисията препоръчва увеличаване на квотите за 6 запаса, намаляване на квотите за 64 запаса и запазване на квотите за 23 запаса. Измененията отговарят на намаляване на квотите с общо 89 400 тона или 10 %. Тези статистически данни не обхващат запасите, за които възможностите за риболов трябва да се съгласуват с трети държави - като например Норвегия - или в рамките на регионална организация за управление на рибарството в периода от днес до декемврийското заседание на Съвета на министрите на рибарството на държавите-членки. На това заседание на 13 и 14 декември министрите на рибарството ще обсъдят предложението с Комисията и ще определят равнищата за риболов за 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.