1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК стартира обществено допитване, свързано с инвазивните животински и растителни видове

ЕК стартира обществено допитване, свързано с инвазивните животински и растителни видове

Съществуващите мерки за защита са недостатъчни за постигането на значително намаляване на риска

Еврокомисията стартира обществено допитване по въпроса какво да правим с инвазивните животински и растителни видове, които застрашават местната флора и фауна и причиняват значителни щети на екосистемите и биоразнообразието.

Много са случаите на животни и растения, пренесени в среда, която не е естественото им местообитание и които се размножават впоследствие толкова бързо, че се превръщат в заплаха за биологичното разнообразие. Някои отначало „чуждоземни“ видове като доматите или картофите са били пренесени в миналото без каквито и да са проблеми.

Много други видове обаче, включително канадската гъска, американската жаба бик, японската пача трева и морските водорасли Caulerpa сега се разпространяват в нашата среда, застрашават местната флора и фауна и причиняват значителни щети на екосистемите и биоразнообразието. Такива случаи на „инвазивни чужди видове“ могат да застрашат и общественото здраве, да навредят на посевите и животновъдството и да се отразят сериозно на икономиката.

Европейската комисия обмисля начини за справяне с този проблем, включително със специално предназначен законодателен инструмент, и събира мнения чрез онлайн консултация относно начините за справяне с този проблем по най-ефективен начин. Резултатите от консултацията ще залегнат в предложение по-късно тази година.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.