1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екип на „Зелени Балкани” замина за Югозападна Франция, за да донесе 24 белоглави лешояди

Екип на „Зелени Балкани” замина за Югозападна Франция, за да донесе 24 белоглави лешояди

Те ще бъдат разпределени между четири адаптационни волиери

Екип на „Зелени Балкани” замина за Югозападна Франция, за да донесе 24 белоглави лешояди, които да бъдат пуснати на свобода у нас. Това съобщиха от организацията. 20 от лешоядите са диви птици, чийто първи полет е бил неуспешен и в момента се намират в два спасителни центъра. Останалите четири птици са излюпени в общо три френски зоопарка и никога не са били свободни.

Лешоядите ще пътуват с бус към Стара Загора, за да станат част от птиците, освободени в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278. Очаква се екипажът да пристигне в края на другата седмица в Спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани" – Стара Загора.

Тук птиците ще имат време да се възстановят от дългия път. Моментът на настаняването е много деликатен, защото съседите на лешоядите – различни редки и застрашени видове соколи и орли в момента мътят своите яйца и не бива да бъдат обезпокоявани.

След като премине определен карантинен срок, 24-те лешояда ще бъдат маркирани със специални пръстени и жълти крилометки, които ще позволят да бъдат разпознати по-късно на свобода, след което ще бъдат разпределени между четирите адаптационни волиери във Врачански Балкан, Централен Балкан, Сините камъни и край Котел. Високо в Балкана, лешоядите ще престоят няколко месеца, за да свикнат с нашия климат и условия и да приемат скалите на Стара планина като свой роден дом.

В момента в четирите клетки се намират общо 32 птици от испански, холандски, германски и чешки произход. Всички те очакват с нетърпение пристигането на френските, защото за много от тях това означава освобождаване тази пролет. Причината за това е социалният нрав на лешоядите. Едно от нещата, които ги задържат по местата, които са избрали за тях, са именно техните другари, които са останали в клетките. Затова независимо колко лешояди са вече на свобода или биват пускани, винаги някои от тях (обикновено новопристигналите) остават в клетките.

Едновременно с това, в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278 има вече 62 освободени лешояда. Около 20 от тях се наблюдават постоянно в районите на пускане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.