1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еко организация е против умъртвяването на млади бездомни животни

Еко организация е против умъртвяването на млади бездомни животни

Всяко четвърто заловено от "Екоравновесие" куче се умъртвява

Столичното "Екоравновесие" предложи умъртвяването на бездомни животни под 6-месечна възраст, което според директора на общинското предприятие Петър Петров ще реши проблема с увеличаващата се популация на бездомни животни,  предаде dnevnik.bg. "Решението" на "Екоравновесие" обаче  е в разрез с българските закони, предупредиха от екоорганизацията  "Четири лапи". "Умъртвяването на здрави и неагресивни животни е нарушение на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност", смята д-р Марина Иванова от организацията.
 
 Официални данни в момента сочат, че всяко четвърто заловено от "Екоравновесие" куче се умъртвява, а ако бъде прието това предложение, то би довело до евтаназия на поне половината от заловените животни. Според представители на организацията е спорен и критерият за 6-месечната възраст и не е ясно как точно ще се преценява възрастта на бездомните животни.
 
 "Четири лапи" твърдят, че общинското предприятие не прилага ефективно общинската програма за контрол на популацията от безстопанствени животни. То трябва да работи преди всичко в местата с  повишена концентрация на скитащи кучета като ромските махали и промишлените зони, смятат от природозащитната организация. В същото време в офиса на фондацията са постъпили сигнали, че екипи на"Екоравновесие" залавят животни от съседни на София общини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.