1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоинспектори са започнали проверка на Деветашката пещера

Екоинспектори са започнали проверка на Деветашката пещера

Снимките на продукцията "Непобедимите 2" застрашават намиращите се там прилепи

Екоинспектори са започнали проверка на Деветашката пещера заради опасенията на екоактивисти, че снимките на продукцията "Непобедимите 2" застрашават намиращите се там прилепи. Това съобщи за БТА шефът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен Рени Атанасова.

"В случая е издадено становище на РИОСВ-Плевен, в което са посочени условията, при които трябва да бъдат правени снимките в Деветашката пещера. Ще проверим дали се спазват тези условия", каза Атанасова. Инспекцията е обърнала специално внимание на снимачния екип да спазва забраните, записани в закона за защитените територии.

Природозащитниците от "Зелени Балкани" твърдят, че се извършват мащабни дейности - освен специално построения за филма бетонен мост, в пещерата се струпват строителни материали, изгражда се релсов път, движат се камиони, както и десетки работници, вдигащи шум, който може да изплаши редките бозайници вътре.

Пред БТА Атанасова поясни, че от продукцията имат право само да монтират декори в светлата част на пещерата, да правят снимки без специални ефекти, след което да демонтират декорите. Предвидено е снимките в пещерата да приключат за около 45 дни. По думите на шефа на плевенската екоинспекция, ако се спазват всички изисквания, няма да се попречи на живота на прилепите.

"Снимки на филми са правени и в пещерата "Проходна". Ние сме били взискателни, творческите екипи са били изпълнителни и не е имало проблеми", коментира Атанасова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.