1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоинспектори ще обследват резервати в Кърджалийско

Екоинспектори ще обследват резервати в Кърджалийско

Дейностите са в рамките на проект на РИОСВ Хасково по ОП „Околна среда“ на ЕС

Две нови местности бяха обявени за защитени в Кърджалийско. Едното е в землището на село Априлци в община Кирково. Там се намира растителният вид Правансалски салеп. Обект на защита вече е и находището на Родопски лопен край крумовградското село Горно Юруци. С цел опазване биоразнообразието и устойчивото развитие други четири уникални обекта в Източните Родопи пък ще бъдат прочистени от вредни насекоми.

Дейностите са в рамките на проект на РИОСВ Хасково по ОП „Околна среда“ на ЕС. Финансирането от над 350 хил. лв. е от Европейския фонд за регионално развитие. Екоинспектори ще обследват резерватите „Вълчи дол“, “Женда“, "Боровец“ и „Чамлъка” в Кърджалийско. В най-големия - "Вълчи дол", има запазени около 600 вида висши растения, сред които най-любопитни и красиви са естествените общества на люляк, божур и триделен явор.

С част от европарите е предвидено да бъде укрепен също горският път към резервата и издигната наблюдателна кула, от която еколози, доброволци и ловци ще следят за пожари. „Вълчи дол” е единственото място в България, където могат да се видят на куп ценните видове Белоглав, Египетски и Черен лешояд.

За да запазят птиците от набези на хищни животни, природозащитниците ще оградят с мрежа площадката за подхранването на лешоядите край с. Поточница. През следващите 2,5 г. ще бъдат положени усилия и за възстановяване местообитанията на черен бор в резерватите „Женда”, „Боровец” и „Чамлъка”, където боровите гори са на повече от 100 години. След обследване на защитените територии екоинспекторите ще поставят и информационни табели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.