1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екологична катастрофа в Китай

Екологична катастрофа в Китай

В река Лунцзян са попаднали 20 тона кадмий

Екологичната катастрофа в югозападния китайски автономен район Гуанси-Чжуан става все по-застрашителна. Според хонконгски медии, замърсяването на река Лунцзян с кадмиеви отпадъци може да стане "най-сериозният инцидент с изтичане на химикали в страната през последните десетилетия", предаде ИТАР-ТАСС.

Според експерти в реката са попаднали 20 тона от този твърде токсичен тежък метал. Изненадани от огромния мащаб на бедствието, служители от природозащитните ведомства разкритикуваха местните власти заради закъснялата им реакция и безсилието да открият източника на замърсяването. Повишено съдържание на кадмий в реката бе установено още на 15 януари, когато бяха забелязани първите мъртви риби. На места кадмият надхвърляше 80 пъти определените норми. Първоначално обаче инцидентът не бе разгласен.

Неотдавна властите на региона съобщиха, че са спрели седем от химическите заводи край реката, а ръководителите са задържани и текат разпити, предава БТА. Виновникът все още не е обявен официално, но подозренията се насочват към миннодобивното предприятие "Цзинхъ".

Отровното петно, разпростряло се на повече от 100 километра, наближава междувременно град Лючжоу с население 3,5 милиона души. Местните жители, изпаднали в паника, изкупуват бутилираната вода от магазините. Специалистите вече предупредиха, че заразената зона ще достигне скоро 300 километра от течението, ще обхване и река Люцзян, в която се влива Лунцзян.

Властите уверяват, че няма заплаха за вододайните зони от региона и положението ще бъде "взето под контрол". Специален екип прави опити да намали концентрацията на кадмий в реката, като хвърля във водата специални реактиви, за да неутрализира опасното вещество. Надежда вдъхват основно резервите на близкия язовир "Хунхуа" - 500 милиона кубични метра чиста вода. Част от тях ще бъде източена в р. Лунцзян, за да се разреди заразеният воден поток, добавя агенцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.