1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози излязоха с позиция във връзка с инцидента с лифта към Седемте рилски езера

Еколози излязоха с позиция във връзка с инцидента с лифта към Седемте рилски езера

От сдружението „Граждани за Рила” смятат, че въпросният лифт е незаконен

Еколози излязоха с позиция във връзка с инцидента с лифта към Седемте рилски езера. На 4 декември  беше направен опит за саботаж на лифта Паничище-Седемте рилски езера. Представители на фирма “Рила спорт”, които обслужват лифта, са установили, че някой се е опитал да среже осигурителното въже на лифта. При рутинна проверка на лифта, работници са открили, че на няколко места някой се е опитал с ножовка да нареже осигурителното въже, без което лифтът не може да тръгне. За късмет лифтът в момента е бил в профилактика. Криминалисти от Дупница, продължават разследването на инцидента, който можеше да вземе човешки жертви.

Във връзка с разпространената от фирма „Рила спорт”, инвеститор в лифта към Седемте рилски езера, информация, че е направен опит въжето на лифта да бъде срязано и намеците, че това може да е дело на природозащитници, от сдружението „Граждани за Рила” заявиха, че въпросният лифт е незаконен и те смятат, че е задължение на българската държава най-после да разруши това съоръжение.

Именно поради факта, че лифтът не разполага с необходимите екологични оценки, Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България само преди две седмици. Процедурата е резултат от над двегодишна кампания за спазване на законността в Рила, включваща граждански шествия, подписки, петиции до българските институции и Европейския парламент, артистични акции, изложби, концерти и пешеходни походи. Информационната кампания на „Граждани за Рила” продължава и в момента с фотоизложба за Рила в Централна ЖП гара в София, както и с ежеседмични граждански присъствия преди заседанията на Министерския съвет всяка сряда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.