1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози протестираха в Бургас срещу изграждането на ново регионално депо за отпадъци

Еколози протестираха в Бургас срещу изграждането на ново регионално депо за отпадъци

Проектът ще бъде подложен на обществено обсъждане в Ямбол, заявиха от Екоминистерството

Еколози протестираха в Бургас срещу изграждането на ново регионално депо, което трябва да приема отпадъците на 5 общини. Това стана докато заседаваше европейският Комитет по наблюдение на ОП "Околна среда", съобщи БНТ. В протеста се включиха жители на ямболските села Дражево и Хаджи Димитрово, които се категорични, че не е правена оценка за влиянието върху околната среда, а голяма част от документите по проекта са подменени.

По проект новото депо ще се намира на едва 200 метра от ямболското село Дражево и на около километър от Хаджи Димитрово. Хората се оплакаха от състоянието на сегашното сметище, на което се изхвърлят ветеринарни и болнични отпадъци.

От Екоминистерството казаха, че проектът ще бъде подложен на обществено обсъждане в Ямбол, но подчертаха, че всички екологични процедури са приключили, включително и съдебните процедури по тях.

Началникът на отдела за България в Европейската комисия Реналдо Мандметс заяви, че най-тревожното в ситуацията е, че сегашното сметище все още не е затворено. По думите му, изхвърлянето на болнични и ветеринарни отпадъци там е престъпление, което трябва да бъде разследвано от прокуратурата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.