1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози: Софийският завод за преработка на боклука ще направи градския въздух още по-мръсен

Еколози: Софийският завод за преработка на боклука ще направи градския въздух още по-мръсен

Съществува реален риск проектът за завода да получи отрицателна оценка на въздействието върху околната среда

Софийският завод за преработка на боклука ще направи градския въздух още по-мръсен и може да се окаже пречка пред подобряването на управлението на отпадъците, заявиха представители на екологичното сдружение "За Земята" и мрежата Bankwatch.

Проектът предвижда в завода да се използва технология за механично-биологично третиране (МБТ), чрез която ще се произвежда гориво от отпадъци (РДФ) за "Топлофикация - София". При изгарянето си това гориво обаче ще отделя още прахови частици в допълнение към вече високите нива на замърсяване на въздуха в София, които значително надвишават допустимите норми, изтъкват организациите.

Това може да коства на България милиони евро в глоби за неизпълнение на европейските изисквания за качеството на атмосферния въздух. Проблемът създава реален риск проектът да получи отрицателна оценка на въздействието върху околната среда, която допълнително ще го забави и ще доведе до нови загуби на време и средства, смятат природозащитниците.

Те виждат допълнителен проблем във факта, че Столичната община се явява собственик и на "Топлофикация - София", и на завода за боклук, което създава условия за установяване на непрозрачни финансови отношения и порочна взаимна зависимост, коментират още представители на "За Земята".

По този начин общината няма да има мотивация да предприема стъпки за повишаване на количеството отпадъци, които се отделят за рециклиране. Изваждането на горимата част от смесените битови отпадъци (основно пластмаси, хартия, картон) с цел изгаряне ще запази досегашната тенденция за изключително ниско ниво на рециклиране през следващите 20 години, докато трае проектният живот на съоръжението, смятат природозащитниците.

Комбинацията от всички тези фактори ще провали постигането определената от ЕС цел за рециклиране на 50% от домакинските отпадъци през 2020 г., а това ще коства допълнителни глоби на България, категорични са екоорганизациите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.