1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози: Стойностите на сероводород във въздуха над Стара Загора са над пределно допустимата норма

Еколози: Стойностите на сероводород във въздуха над Стара Загора са над пределно допустимата норма

Обгазяването съдържа елементи на боеприпаси

Еколози алармираха, че във въздуха над Стара Загора от 14 януари досега всеки ден се отчитат стойности на сероводород над пределно допустимата норма. Хората обаче, не са информирани за това.

Според директора на РИОСВ - Стара Загора инж. Пенка Начева, при работно посещение в България през 2006 година немски специалисти са препоръчали за пределно допустима норма на сероводорода да се приема стойност от 0,15 микрограма на кубичен метър. Мотивите: остатъчни калибровъчни газове в апаратурата в сервиза и резервните части, предаде БНР.

Това обяснение не кореспондира по никакъв начин с пределно допустимата норма за сероводород, посочена от Изпълнителната агенция по околна среда - 0,005 микрограма на кубичен метър.

На пресконференция в Стара Загора председателят на съюз "Екогласност" Емил Георгиев, който е химик по образование заяви, че Стара Загора е един от петте градове в България, подложен на системен еко геноцид. По думите му, обгазяванията не са резултат от дейността на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-изток" заради розата на ветровете.

"Обгазяването е тук, в района на Стара Загора. Това са елементи на боеприпаси и затова старозагорци трябва да си вземат съдбата в ръцете си", допълни Георгиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.